Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Festett haj ápolása: ezt tedd, hogy puha és fényes legyen

Festett haj ápolása: ezt tedd, hogy puha és fényes legyen
Most hajfestés tippeket szedtünk össze nektek, hogy megfelelő tudással kezdjetek hozzá, és tudatosan tudjátok ápolni festett hajatokat. Mert ez a selymes, puha és egészséges haj alapja.

 

Miért és hogyan festünk hajat?

Miért festünk hajat? Mert szeretünk kísérletezni. Nem csak a frizura formájával, hosszával és fazonjával, hanem a színével is. Hiszen mindenki arra törekszik, hogy megtalálja azt a stílust, amely a lehető legjobban illik személyiségéhez, arcához és színeihez. Ez az oka annak, hogy már az ókor óta divat a haj színezése, festése. Persze évezredekkel ezelőtt, sőt, még a viszonylag közeli múltban is sokféle színezőanyaggal kísérleteztek a nők, és ezek korántsem támogatták a haj egészségét és szépségét. Szerencsére a modernkor elhozta azt a tudományos fejlettséget, amely a hajápolást is támogatja. De azért ma sem mindegy, hogy milyen festéket választasz. 

Ezért ha a hajfestés mellett döntesz, akkor az a legfontosabb ebben az esetben is, hogy okosan, felkészülten csináld. Nem mindegy, hogy milyen színt, árnyalatot választasz. Ahogy az sem, hogy hogyan gondozod a hajkoronád. Minél tudatosabb vagy, annál egészségesebb, fényesebb lesz a hajad. A haj szépségét egészsége adja, ezért ez mindennek az alapja. 

A hajfestés szabályai: a szín kiválasztása

A hajszín kiválasztásakor saját színeidhez kell alkalmazkodnod, ehhez pedig érdemes elővenni a jól bevált évszakoktípusokon alapuló kategorizálást. Mert hiába tetszik egy hajszín, ha a bőrtónusodhoz nem fog illeni, akkor disszonáns hatást kelt majd. Arra is érdemes gondolnod, hogy milyen szín hangsúlyozza ki például a lehető legjobban a szemedet? A szemöldököd színét is össze kell hangolni a hajszínnel, mert különben nem megfelelő hatást érsz el. 

Ugyanis a hajszín és a bőrszín is lehet hideg vagy meleg, telített vagy telítetlen, világos és sötét. Ezeket össze kell hangolni.

A tavasz típus például világos és meleg színtónusú bőrrel, világos szemmel rendelkezik. A tavasz típushoz a világos, de nem élénk, semlegesebb, aranyló hajszín illik, lehet az rozsdavörös vagy mézszőke, legyen meleg árnyalatú és világos.

A nyár típus is lehet szőke, barna, de hamvas legyen az árnyalat, soha ne válassz telített, élénk, erős színt, ha nyár típusú vagy. Ennek az ellentéte a tél, akinek világos bőrét és sötét haját erőteljes kontrasztok jellemzik. Neki nem szabad olyan színt választani, ami sápaszt, számára az ébenfekete, az élénkvörös, vagy a telített, mély barna lehet jó megoldás, de utóbbinak is a hidegbe hajló árnyalata. 

Az ősz szerencsésebb, ha vörös hajra vágyik, neki nem csak az élénk piros jut, mivel neki a meleg árnyalatok állnak jól. Ezért a rézvöröstől a gesztenyebarnáig a karamell árnyalataival, a rózsaszínes-halványszőke játékos bájával is játszhat. 

Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy milyen hajszín áll jól neked, akkor kérj tanácsot fodrászodtól, vagy kérj színtanácsadást. Hiszen egy-egy leheletnyi árnyalatbeli eltérés is sokat számít. 

Milyen terméket használj?

Most pedig nézzük, hogyan fesd a hajad. Mutatjuk!

A hajfestés eszközei 

Nagyon sokat számít, hogy mivel és hogyan fested a hajad. A hajfesték kiválasztása alapvető, hiszen a megfelelő minőségű termék fog tartósan fedni, szép, telített színt adni a hajadnak, úgy, hogy közben a haj szerkezete is ép marad. 

A hajfesték mellett a festés eszközei is nagyon fontosak. Mi a Framar termékeit javasoljuk. Hogy miért? Mert több, mint 40 éves cég, amely a kezdetektől célul tűzte ki, hogy megreformálja a hajfestést, mind technikailag, mind eszközeiben, és ma már a legnagyobb stylistok és mesterfodrászok dolgoznak velük, nem véletlenül. Ezért ha melírozásra szánod rá magad, akkor a Framar melírfóliáit javasoljuk, amely nem szakad, nem csúszik, ezért jól tapad a hajhoz, tartós és jó minőségű anyag. Nem véletlen, hiszen a cég a hajfestésre szakosodott, innovatív, és maximalista. Mi ezért szeretjük.

Persze ecsetek terén is a Framart javasoljuk. Tartósak, kialakításuknak köszönhetően jó fedést biztosítanak. Ha gyorsan és hatékonyan szeretnél hajat festeni, akkor ezt a széles ecsetet javasoljuk. De a Big Daddy szettben sem fogsz csalódni. 

Hogyan ápold a festett hajat?

A festett haj ápolásának külön szabályai vannak. Fontos például, hogy hetente csak 2-3 alkalommal moss hajat. Mindig használj hajbalzsamot is, hogy a hajad selymessége megmaradjon. Minél ritkábban használj hajszárítót, és hajformázáskor festett haj esetében kerüld a gyakori hajvasalást.

A sütővassal is hasonló a helyzet, loknis vagy hullámos frizurát máshogy is el tudsz érni, például becsavarod a hajad, és hagyod levegőn megszáradni. Nyáron az UV-károsodás miatt úgyis duplán van fenyegetve a festett haj, ezért ilyenkor különösen fontos ez. De télen a meleg szobában is megteheted, hogy hajszárító nélkül hagyod megszáradni a hajad. Türelem kell a szépséghez is. 

Milyen sampont használj?

A legfontosabb, hogy a sampon, amivel hajat mosol, szulfátmentes legyen. A szulfát eléggé agresszív tisztítóanyag, mely a festett hajat könnyen kiszárítja, töredezetté teszi. Amikor sampont választasz, nézd meg az összetevőit, hogy megbizonyosodj róla: nincs benne ez a hajadra káros anyag. 

Mi egyébként a MaraNila termékeiben hiszünk ezen a téren, mert nem csak szulfátmentesek, de minden egyes samponjuk és balzsamuk Color Guard Complexet tartalmaz. Egyszerűen az a lényeg, hogy a festett haj színvédelmére vannak kifejlesztve ezek a termékek. Például a Luminous Colour samponjuk védelmező antioxidánsokat is tartalmaz, mely táplálja a hajat, és csökkenti a hajszín kopását. Például ha szeretnéd dúsabbá és erősebbé tenni a festett hajad, akkor ezt a csomagot javasoljuk, samponnal és balzsammal együtt.

Ugyanez igaz a balzsamokra is. Minden egyes hajmosáskor használj balzsamot, hogy egészségesen fényes maradjon a hajad. A MaraNila színvédő samponjai mellé nyugodtan választhatsz a MN más termékcsaládba tartozó balzsamjaiból. Hogy a körülményesen kiválasztott hajfesték színe két festés között is szikrázzon. 

Hajápolás és rutin

Két hajfestés között is felfrissítheted a hajszínedet, rásegíthetsz annak élénkségére. Erre színpigmentet tartalmazó balzsamot vagy/és hajpakolást javaslunk. Élénkebb vöröses hajszínnél például a Cherry red lesz a jó választás, de ha nem annyira erős a hajad színe,  esetleg pasztelebb árnyalatot szeretnél elérni, a White Mix tápláló balzsammal kikeverve is használhatod a pigmenteket is tartalmazó balzsamot.

A maszkokat szintén hajszínhez illeszkedve kell kiválasztani. Például a Cacao Intense pakolás sötét, melegárnyalatú barna hajhoz illik. Vidd fel a maszkot nedves hajra,  ezután pedig húzz rá egy zuhanysapkát. Hagyd hatni a szükséges ideig, mielőtt jó alaposan kiöblíted. Válassz a hajszínedhez illő pigmentes balzsamot vagy pakolást. 

Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel sokat segítettünk! Ne feledd, a sugárzó szépség a tudatos hajápolásnál kezdődik