Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Royal frizurák: Erzsébet királynő hajviselete és egyéb érdekességek

Royal frizurák: Erzsébet királynő hajviselete és egyéb érdekességek
Emlékezzünk II. Erzsébet királynőre. Az Egyesült Királyság uralkodónőjét, és egész Európa ikonikus és szimbolikus karakterét egész életében rengeteg figyelem kísérte. Épp ez, és státusza, sokszor az azzal kapcsolatos több száz éves hagyományok szabályozták megjelenését. 

II. Erzsébet hajviseletének titkai

Honnan erednek azok a szabályok, amelyek az uralkodócsalád megjelenését alakítják? Természetesen a viktoriánus korból. Ahogy életük egyéb területeit is nagyrészt ekkor keletkezett viselkedési szabályok uralták, úgy az öltözködéssel kapcsolatos elveket, az ékszerek és kiegészítők olykor bonyolult szabályrendszerét, és természetesen a hajviseletükre vonatkozó elvárásokat is ebből a korszakból származtatjuk. 

Érdekességek fiatalkori hajviseletéről

Erzsébet királynő eredeti hajszíne sötétbarna volt. Enyhén göndör tincseit vállig engedte nőni. Ha megnézzük a fiatalkori képeit, akkor találunk néhány olyan fotót, ahol a haja le van engedve, és igaz, elegánsan hátra van tűzve néhány tincse, de nincs teljesen feltűzve a haja. A kor divatjának megfelelő, hullámos, középhosszú frizurája rendkívül jól állt a későbbi királynőnek.

Ha azonban egy képzeletbeli idővonalra rendezzük a róla készült fotókat, megállapíthatjuk, hogy megkoronázása után jellemzően feltűzött hajat viselt. Mi állt fiatalkori hajviseletének a hátterében? Igen, persze hogy a protokoll. Az uralkodócsalád tagjai nem hordhatják teljesen kiengedve a hajukat, a lobogó fürtök nem elég elegánsak egy brit nemesi rangú hölgynek, főleg nem a királyi család tagjainak. Ezért inkább feltűzve vagy levágatva hordják a hajukat. 

A fiatal hercegnék haja gyakran van ugyan leengedve, de ők is elegánsan eltűzik tincseik egy részét, ezzel rendezett összhatást érnek el. Bár Katalint is nagyon sokszor láthatjuk teljesen feltűzött hajjal. És persze kalapban.

Mi a helyzet a hajszínnel? II. Erzsébet első ősz tincsei megjelenéséig, melyek 40-es éveitől voltak jellemzőek, nem festette a haját. Nem csak az uralkodócsaládot érintő konzervatív szabályokról van itt szó, hanem arról is, hogy akkoriban még nem volt elterjedt az eredeti hajszíntől eltérő festett haj. Viszont ahogy őszülni kezdett, eleinte a saját, eredeti hajszínével megegyező árnyalattal festette haját, később fokozatosan engedte őszülni hajkoronáját, festékekkel korrigálva, alakítva a folyamatot. 

Évtizedes trend: az örök frizura

Végül évtizedeken át ugyanazt a frizurát viselte az uralkodónő. Hófehér, elegánsan hullámos, rövid frizurát, amely szimmetrikus. A hajviseletet egyébként az az igény indokolta, hogy mindig, minden körülmények között kifogástalan és rendezett legyen a megjelenése. Éppen emiatt szeretett szinte egy egész flakon hajlakkot is magára fújatni. Mert nem engedhette meg magának a rendezetlen megjelenést, főleg egy nyilvános látogatáson, még extrém időjárási vagy egyéb körülmények között sem. Emellett az is fontos volt, hogy mind a tiarák, mind az ikonikus kalapok jól illeszkedjenek a frizurájához. Illetve pont, hogy a frizura illeszkedjen a kiegészítőkhöz. Ezért egy univerzális, tartós és elegáns hajviselet kifejlesztésére volt szükség. Ez volt az, amit évtizedeken keresztül láthattunk, amely annyira ikonikus, mint az élénkszínű és elegáns kalapjai. 

A megmerevedett időben örök és állandó frizurát csak a közelmúltban érte egy kis változás: II. Erzsébet a platina jubileuma utáni első nyilvános szereplésén bemutatta új frizuráját, amely néhány centiméterrel rövidebb volt a megszokottnál. Erre az egész Egyesült Királyság, és egész Európa felfigyelt. 

Azonban van még egy érdekesség, amit elárulunk a rejtélyes hajviselettel kapcsolatban: nagyon fontos volt, hogy szimmetrikus legyen, és mindkét profilja egyforma legyen. Ez összefügg a királynő ábrázolásával, bankjegyek, fotók és festmények, melyeket szintén szigorú szabályokhoz kötöttek. 

Erzsébet királynő egy felejthetetlen uralkodó volt, felejthetetlen frizurával, az állandóság szimbóluma. Isten óvja a királynőt!